Blog


19 maart 2025. Lekker bezig:

15 maart 2025. Eindelijk aan de slag met Miranda, zie 10 mei, 29 en 6 september vorig jaar. De zee is gelijk een hele uitdaging, moeilijk en leuk tegelijk. Al die prachtige blauwgroene stoffen!

Een klein stukje van de zee.

Verder ben ik (weer naar aanleiding van Kunstmaand Ameland) gevraagd om te exposeren tijdens Kunstwerk Westvoorne op 27, 28 en 29 juni. Dit is extra leuk omdat mijn opa en oma in Nieuwenhoorn hebben gewoond, dat is daar zo’n 10 km vandaan. Dat wordt naast op de locatie zijn ook allemaal bekende plekjes opzoeken.

18 februari 2025. De expositie in Ruurlo is afgelopen, het was een heel mooie, gevarieerde expositie met prachtig textiel handwerk in diverse stijlen. De Crocussen zijn op de laatste dag verkocht. De afgelopen maand hard gewerkt aan de collage met de vlinder, die is nu af en heeft de titel “Gespot” Groentje” gekregen. Deze kunnen jullie zien tijdens de Zoo-Tex expositie met Pasen.

Een detail van “Gespot”Groentje”.


20 januari 2025. Na een heerlijke kerstvakantie weer volop aan de slag. De expositie in Ruurlo is nu op de helft, deze gaat tot 15 februari, vlak voor de kerst is daar de Helleborus verkocht tot mijn grote verrassing. Ook een nieuwe collage in de maak voor de expositie met Pasen van Zoo-Tex: een Groentje. Dit wordt een vlinder tussen berken blaadjes.

10 december. Al twee jaar ben ik aan het borduren aan een Lepelaar, daar was ik aan begonnen toen de Papegaaiduiker af was met als doel om onderweg of als ik ergens anders ben en zin heb in iets met textiel, iets te doen te hebben. Het borduurwerk van de Lepelaar is klaar, nu hem voorzien van een passende achtergrond. Hieronder vast een voorproefje. Deze is in het echt te zien tijdens de kunstroute in Lochem, met Pasen in de Boskapel bij Woodbrooke.

Ook begin ik een nieuwe vogel, borduren blijft tenslotte leuk; de ondergrond voor de Fuut is samengesteld uit stukjes stof:


1 december. De Kunstmaand in Ameland zit erop, gisteren hebben een vriendin en ik alle werken opgehaald. Vier werken zijn verkocht en ik ben voor 2 exposities uitgenodigd. Daarnaast heb ik zo ontzettend veel lieve en ontroerende reacties gekregen! Daar wil ik iedereen heel hartelijk voor bedanken! Echt geweldig! Dit sterkt mij dan ook in het voornemen om op dezelfde manier verder te werken. Dat betekent wel dat er nu niet op elke expositie nieuw werk te zien is; dat moet ik eerst maken. Ik ga dus lekker aan de slag en ook meteen werk opsturen voor de exposities in Elburg en Ruurlo die over twee weken beginnen.

2024 november. De maand november staat in het teken van Kunstmaand Ameland. 30 en 31 oktober ingericht in de heel sfeervolle zolderruimte in Landbouw en Juttersmuseum Swartwoude in Buren (Ameland), 1 november de opening en die middag en de dag erop daar geweest: 300 bezoekers en heel veel complimenten, ontroerend soms. Nu wel aan de slag met het nieuwe thema van Zoo-Tex; iets met gespot en camouflage. Ik ga een vlinder op berkenblaadjes maken, zin in. De expositie is in de Boskapel te Barchem, Pasen 2025.


29 september. Alle stoffen zijn gecatalogiseerd en opgeruimd, heerlijk deze schone lei. Miranda moet om de één of andere reden nog even wachten, eerst aan de slag met gewoon naaiwerk; kleding voor de kleinkinderen en mezelf. Het komt vast van de onrust over gevraagd zijn voor en meedoen aan Kunstmaand Ameland in november. 14 textiel-collages doen mee en moeten worden nagekeken, teksten bijgeschaafd etc. Heel spannend allemaal.

6 september. De klaprozen zijn klaar, heel veel kraaltjes toegevoegd; ik ben er blij mee. Nu eerst alle stoffen weer opruimen en meteen alle groenen in een stalen-lap verwerken: van elke stof een stukje eraf, als de achterkant een andere kleur nuance heeft twee stukjes. Deze rangschikken op kleurgroep en van donker naar licht. Als je dan b.v. in een blad een beetje grasgroen wilt en daarnaast een iets donkerder stukje lindegroen, kan je die gemakkelijk vinden zonder dat eerst alle stoffen uit de dozen moeten. Ik ben al twee dagen bezig geweest met de groenen, de blauwen ga ik ook zeker doen. Je hebt dan ook alle lapjes weer eens in handen, heerlijk! Daarna is het plan verder te gaan met Miranda, zie 10 mei.

26 augustus. De klaprozen vorderen. De beide onderste lagen zijn al een poosje af, de laatste laag met de grote klaprozen schiet ook al op. Klaprozen hebben meeldraden, een heleboel. Ik heb er ongeveer 250 gemaakt: kraaltje aan stukje borduur draad, drie halve knopen erop, de stukjes draad vlak onder het kraaltje met lijm verstevigen tot een soort steeltje. De meeldraden rondom het vruchtbeginsel gedrapeerd en vastgenaaid

Het effect is mooi, alleen wat iel, zeker als ik het vergelijk met de foto; dus meer zwart ( wat borduurgaren eromheen gelegd): Dat vind ik dus veel mooier! Dat betekent naar een kraaltjes winkel voor grotere kraaltjes voor meer meeldraden.


6 juli. Hier word ik dan heel blij van: het maken van een kleurenkaart:

23 juni. Op de één of andere manier is de periode na een expositie er eentje van reflectie; wat wil ik eigenlijk? Door alle commentaren komen er zoveel ideeën om de hoek kijken dat ik er zelf rommelig van word en tot weinig kom. Intussen wordt het zomer, de klaprozen bloeien prachtig, al is het geen zomer weer met alle regen. Inmiddels heb ik, mede dankzij mijn textiel vriendinnen de richting weer terug; Miranda mag even geparkeerd (de lucht lukte toch al niet naar mijn zin), ik heb een prachtige klaproos foto kunnen maken en ga daar dus mee aan de slag. Gewoon lekker groot met waar mogelijk losse blaadjes.

25 mei. De expositie in De Hoeksteen is afgelopen. Er zijn veel bezoekers geweest en ik heb veel positief commentaar mogen ontvangen. Reden genoeg om verder te gaan in expositie-land.

10 mei De expositie in De Hoeksteen is twee weken bezig, op de helft. Heel veel positief commentaar, suggesties voor workshops en andere exposities, heel inspirerend en fijn om te horen allemaal. Ook bijzonder vind ik hoeveel mensen heel persoonlijke verhalen delen, dank daarvoor! Intussen ben ik met een nieuw project begonnen: een schilderij van John W. Waterhouse, Miranda. Er is ook een andere versie van haar waarin ze kijkt naar een zinkend schip in een baai tijdens een storm. Die heb ik eerder gemaakt (zie de galerij) en ergens heb ik de behoefte om zoiets nog een keer te doen met meer ervaring. Ik heb voor deze gekozen: zij heeft meer rust en ruimte om zich heen, heel toepasselijk.

Ik ben begonnen met het patroon te tekenen en tegelijkertijd stoffen uit te zoeken. Het meest bepalend is natuurlijk haar jurk. Die stof moet er zijn voordat ik de andere kan zoeken. Een geschikte lap had ik niet, wel een heel fijne witte zijde. Die heb ik vanochtend met koffie geverfd. Volgens het internet een uurtje in de koffie laten liggen, ik dacht na 1 minuut maar eens te kijken hoe het ging met het proef lapje aangezien de stof zo dun is. Perfect! De grote lap is inmiddels ook geverfd en die ligt gestreken en wel te wachten totdat hij aan de beurt is. Dat duurt nog wel even aangezien ik van achteren naar voren werk.

24 april De Bevroren Slufter is af, opgespannen en hangt aan de muur. Om de lucht strak te krijgen was nog een heel gedoe, uiteindelijk eerst de lucht gespannen, toen de rest en daarna de duinen vast gestreken. Nu op naar De Hoeksteen volgende week.


23 april Het voelt als een rommelige tijd, tussen alle exposities in. Ruim een week geleden in Rijswijk, ik ben nog steeds niet helemaal bekomen van alle positieve aandacht. Aanstaande maandag de expositie “Scheppende Handen” in De Hoeksteen inrichten samen met Kittie Markus. In de tussentijd telkens gewerkt aan de collage Bevroren Slufter. Eigenlijk is het bijna af.

De lucht is geschilderd op satijn katoen (van de dekbedden fabriek op Texel, de stof is bijna op, heel jammer). Het moest helemaal opnieuw omdat ik de eerste keer een verkeerde kleur had.
Ik gebruik Procion textiel verf. Dat is een poeder en ik heb blauw, geel, rood, allen in een warme en een koele kleur, en zwart. Dan meng je dus om een goede kleur te krijgen. Je verft op stof die nat is gemaakt met soda, met een verf oplossing. Na inwerken is het uitspoelen en droog strijken. Dan ben je ongeveer tweederde van je kleur kwijt en soms krijg je ook een iets andere tint. Experimenteren en bereid zijn meerdere keren te verven. De lucht die ik goed verklaard heb, is drie keer geverfd om de juiste intensiteit te krijgen. De kleur paste niet helemaal bij het ijs, dus ik heb wat kleine rest stukjes van de lucht aan het ijs toegevoegd om de kleur te laten terugkomen. Nu een frame timmeren en opspannen.

Als je meer wilt weten over verven met Procion verf, kan je dit via Google vinden, website van verfvirus.nl geeft alle informatie, maar je kan het mij natuurlijk ook vragen via de mail.

14 april De afgelopen drie dagen waren de Patchwork en Quiltdagen in de Broodfabriek in Rijswijk. Zoo-Tex was gevraagd daar ook een expositie te houden. Er hingen diverse werken van ons allemaal waaronder vijf textiel-collages van mij. Het is fantastisch om te zien hoe divers mensen reageren op je werk en het is extra leuk als er foto’s van worden gemaakt en vragen over worden gesteld. Er was vooral veel belangstelling voor het werkproces. Volgens mij is het gelukt diverse mensen iets van inspiratie mee te geven waarmee ze zelf verder kunnen. Verder heb ik mooie persoonlijke verhalen gehoord.

2 april De afgelopen drie dagen gebivakkeerd in hotel Woodbrooke in Barchem in het kader van Kunstroute Lochem. Zoo-Tex mocht exposeren in de Boskapel op een heuvel vlak bij het hotel. Aangezien Zoo-Tex uit acht leden bestaat, konden we elkaar afwisselen en ook andere exposities bekijken. Het weer was wisselend maar toch hebben we zo’n 275 bezoekers mogen verwelkomen in de Boskapel. Het is erg stimulerend om geïnteresseerde mensen te vertellen over de manier waarop de werken tot stand gekomen zijn.

24 maart 2024 Welkom bij dit eerste blog bericht op mijn website.

De site is nu in opbouw, de pagina galerij wordt nog gevuld. De bedoeling van dit blog is om mijn werkproces met je te delen

Alvast een voorproefje: dit is een foto die ik gemaakt heb in De Slufter, een natuurgebied op Texel. De omstandigheden waren vrij bijzonder: de Slufter stond vol water en alles was bevroren.


De textiel-collages maak ik omdat ik het leuk vind om ze te maken en ze passend bij het seizoen op te hangen in onze eetkamer, telkens eentje tegelijk. Een mooi winterlandschap had ik nog niet, vandaar dat ik deze begonnen ben. Het formaat gaat 80 x 120 cm worden.

Dit is het begin van het patroon en de kleurenkopie voorzien van een raster om te kunnen vergroten. Ik teken dus zelf het vergrote patroon met behulp van het raster op de kleurenkopie. 1 cm op de kopie wordt 5 cm op het patroon.
Een van de allerleukste dingen om te doen is de geschikte stoffen te zoeken en te vinden in mijn voorraad. Als ik de geschikte kleur niet heb probeer ik die te verven met Procion textielverf.

Hier zie je een stukje stof voorzien van patroonpapier aan de goede kant en Vliesofix aan de achterkant. De stukjes stof worden uitgeknipt en vast gestreken op de ondergrond lap (een stuk van een oud laken in dit geval). De stukjes overlappen elkaar meestal 1 à 2 mm zodat je geen kieren ziet.